In de loop der jaren heb ik een eigen trainingsvisie en werkwijze ontwikkeld waarmee ik de keepers die ik train probeer voor te bereiden om pro-actief te keepen en de juiste beslissingen op het juiste moment te nemen middels wedstrijdgerichte keeperstrainingen. Hierbij wil ik inzoomen op een aantal kernpunten.

Plezier

Vooral bij jeugdkeepers t/m 13 jaar (maar ook ouder) staat bij mij het spelplezier bovenaan. De keeper is binnen het team vaak de vreemde eend in de bijt en het keepersvak is niet altijd leuk (bijvoorbeeld als je iedere wedstrijd veel tegendoelpunten krijgt). Maar middels verrassende, uitdagende en leerzame keeperstrainingen ben ik in staat om de keeper en goed gevoel te geven. Een gevoel van erkenning en aandacht, waar hij/zij vertrouwen uit kan putten en gemotiveerd raakt om iedere keer onder de lat het beste uit zichzelf te halen.

Techniek

Eerst techniek, dan tactiek. Iedere training staat een bepaalde keeperstechniek centraal. Of het nu het vangen van de bal is, het duiken of zweven, blokken of de 1vs1. Ik probeer mijn keepers zoveel mogelijk (moderne) functionele keeperstechnieken aan te leren waarmee ze doelpogingen of doelpunten voorkomen. Uiteraard vooraf gegaan met uitleg ten aanzien van hun positie ten opzichte van de bal.

Fysiek

Een wedstrijd is over het algemeen een weinig fysieke belasting voor een keeper. Uiteraard zal hij geregeld een redding moeten verrichten en zich continue bezig moeten houden met zijn positie in balbezit en bij balbezit tegenstander, maar uitgeput kan en mag een keeper na een wedstrijd niet zijn. Daarom is de keeperstraining aan het begin van de week (zo-ma-di) ook een goed moment om aan de algemene fitheid te werken (conditie, kracht, lenigheid, coördinatie, balans, reactievermogen etc). Ik geloof er namelijk in dat wanneer een keeper lichamelijk fit is hij een optimale prestatie in het doel kan leveren en het daarnaast meer zelfvertrouwen krijgt.