Trainingsvisie -en methodieken

Wij richten ons op het ontwikkelen van  keepers door middel van geavanceerde trainingsmethoden en persoonlijke begeleiding. Onze visie combineert techniek, fysiek en tactisch inzicht voor optimale groei en prestaties.

Techniek

‘Master of the ball’ is het uitgangspunt voor beginnende voetballers in de KNVB visie en dit geldt ook voor onze goalplayers. De verschillende basistechnieken die we de keepers aanleren zijn een middel om de bal op een juiste manier te verwerken. Vangen, rapen, duiken en 1vs1 in de verdedigende rol en in de aanvallende rol met bijvoorbeeld werpen, rollen en passen. Daarnaast zijn we in alle cursussen continue bezig met positie, houding, voetenwerk en motoriek. Tegen de tijd dat de goalplayers de technieken meer onder controle hebben, werken we door naar wedstrijdechte combinatievormen, omdat de actie van een goalplayer niet altijd eindigt na een enkele actie.

Fysiek

Voetenwerk, sprongkracht, explosiviteit, sprintsnelheid en algemene motoriek komen altijd terug in onze trainingsvormen. Ter voorkoming van blessures zijn er tijdens de warming-up oefeningen ter versterking van de core-stability en lenigheid. Met zijn ervaring als fitnesstrainer weet Arjan altijd weer wat nieuws te verzinnen en lijkt de training soms weleens op ‘bootcamp met een bal’. Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer je fysiek in orde bent, je met meer zelfvertrouwen het veld instapt en met volle overtuiging je acties kan uitvoeren.

2D & 3D training

In de trainingsvormen maken we onderscheid in 2D, d.w.z. het verdedigen van het doelvlak, en 3D, d.w.z. het verdedigen en bespelen van de ruimte voor het doel. Bij 2D trainingsvormen gaan we in op positie, voetenwerk en technieken om schoten op doel juist te kunnen verwerken, want uiteindelijk moet de keeper ‘ballen tegenhouden!’ 

Vanaf het allerprilste begin leren we de goalplayers ook om ‘aanvallend’ te keepen (3D). Niet alleen maar op de doellijn blijven staan om ballen tegen te houden, maar ook lef tonen en uitkomen om steekballen te onderscheppen of schoten op doel voortijdig te blokken (m.b.v. veilige en beproefde bloktechnieken). Tegendoelpunten ontstaan vaak uit 1vs1 situaties en middels schoten van dichtbij op het doel. Alle reden dus om te leren hoe je deze ruimte het beste kunt bespelen en wat je (3D) handelingen zijn bij een 1vs1 situatie met een spits.

Decision making

In vervolg op 2D en 3D trainen we veel met dynamische (spel)vormen waarbij de bal en andere deelnemers in beweging zijn. Op deze manier verloopt het voetbalspel immers ook en vergt een goede concentratie van de goalplayer! In deze wedstrijdvormen worden onze goalplayers continue geprikkeld om (snel) keuzes te maken. Als goalplayer en als veldspeler. Zo leren onze keepers ook om mee te voetballen. Kom ik uit of blijf ik staan? Welke techniek gebruik ik? Wie staat er vrij en ga ik uitwerpen, rollen of de bal met de voet passen? Of het nu de goede of verkeerde beslissing is maakt niet uit. Juist van fouten maken leer je!

Variatie en materialen

Geen training is hetzelfde bij Keepersschool PEAK! Door jarenlange ervaring, opleiding en het continue op de hoogte blijven van de meest recente ontwikkelingen weet hoofdtrainer Arjan zijn goalplayers altijd weer te verrassen met nieuwe oefenstof of technieken. Zijn reflexoefeningen op topsnelheid zijn altijd favoriet! Daarbij maken we gebruik van veel verschillende trainingsmaterialen zoals: Airbodies, rebounder, Pro-deflect rope, plyo box en verschillende soorten ballen. Bij Keepersschool PEAK hoef je je niet te vervelen!