2017 – KNVB GoalKeeperCoach C

Deze opleiding staat in het teken het trainen en begeleiden van keepers bij teams o8 t/m o15 volgens de keepersvisie van Frans Hoek. De oud-keeperstrainer van o.a. Ajax, Barcelona en het Nederlands Elftal gaat hierbij uit van de keeper als teamspeler en hoe de keeper daarin te verbeteren op de volgende vlakken:

– Wedstrijd: handelingen bij balbezit en balbezit tegenstander, wedstrijdanalyse en coaching.

– Training: het verbeteren van o.a. keepershandelingen, teamfunctie en tactische kennis.

– Zelfanalyse: wie ben jij als trainer en hoe en waar kun je je verbeteren?

Verschillende praktijkopdrachten laten je hierbij inzien dat het vak van keeperstrainer niet alleen bestaat uit het geven van individuele keeperstrainingen, maar ook: het assisteren, zelf geven en coachen van teamtrainingen, het coachen van een keeper bij wedstrijden en het analyseren en bespreken van wedstrijden. De cursus zet je tot nadenken over het complete pakket van de jeugdkeeperstrainer.

Docent: Kees Kalk (GoalKeeperCoach AFC Ajax)

2018 – PRO GOAL Keeperstrainer

Tweedelige workshop, gegeven door Maarten Arts (ex-keeperstrainer van o.a. FC Utrecht en Lierse SK) , waarin hij gepassioneerd uitleg geeft over de door hem ontwikkelde PRO GOAL methode. Hierin staat het pro-actief keepen en het ‘aanvallen van de bal’ centraal. Met deze methode had hij veel succes met Harald Wapenaar en Michel Vorm die het Nederlands Elftal haalde.

In de twee avonden gaat hij in op functionele keeperstechnieken die je zowel jeugd- als seniorenkeepers kan aanleren (motorisch). Middels demonstratietrainingen krijgt de cursist een nog beter beeld van zijn professionele trainingspraktijk en welke pedagogische vaardigheden een keeperstrainer moet bezitten. Daarnaast gaat Arts uitgebreid en interactief in op standaardsituaties, het coachen, begeleiden, selecteren en scouten van keepers. Een aanrader voor iedere keeperstrainer die zijn horizon wil verbreden.

Docent: Maarten Arts (PRO GOAL Academy, MAGC)

2018 – Workshop AFC Ajax jeugdopleiding keepers

Workshop onder leiding van René Stam (hoofd jeugdopleiding keepers), waarin de deelnemers een kijkje in de keuken kregen bij de meest succesvolle club van Nederland en hoe zij hun keepers opleiden. Er werden verschillende demonstratietrainingen gegeven door verschillende jeugdkeeperstrainers en in de tussentijd was er alle tijd voor vragen en discussie.

2020 – KNVB GoalKeeperCoach B

Een uitgebreid vervolg op de cursus KNVB GoalKeeperCoach C, maar nu verder richting bevoegdheid tot het trainen van keepers t/m senioren Hoofdklasse KNVB. De volgende onderwerpen komen aan bod:

– Visie op voetballen

– Visie op de hedendaagse keeper

– Samenwerking Hoofdtrainer-coach en Goalkeepercoach

– Rolverdeling Hoofdtrainer-coach en Goalkeepercoach tijdens trainingen en wedstrijden

– Taken en verantwoordelijkheden van de Goalkeepercoach

– Hoe het spel van de keeper te analyseren

– Het begeleiden van keepers in relatie tot zijn medespelers

– Selectiebeleid van keepers

– Wedstrijdanalyse met als accent het analyseren van het spel van de doelverdediger

– Het op basis van een wedstrijdanalyse geven van individuele trainingen

– Het op basis van een wedstrijdanalyse geven van trainingen geïntegreerd met medespelers

– Trainingen met het accent op: verdedigen, schot op doel, duel 1v1, voorzetten, diepteballen etc.

Een zeer uitgebreide cursus met veel praktijkopdrachten i.s.m. de praktijkbegeleider en hoofdtrainer van het team waarvoor je actief bent. In mijn geval Herman Wallenburg, ervaren Hoofdtrainer van FC Delta Sports ’95 Heren 1, uitkomend in de 2de klasse West 1. Een uitdagende samenwerking om beter het voetbalspel en speelstijlen van het team te begrijpen en hoe de keepers daar een bijdrage aan kunnen leveren. En datgeen te kunnen implementeren in mijn individuele keeperstrainingen, in mijn coaching tijdens teamtrainingen en voor en na wedstrijden. Mede door deze samenwerking en door docent Rob de Blois werd het een uiterst leerzame periode waarin ik een flink pakket aan vaardigheden bij mijzelf heb mogen ontwikkelen.

Docent: Rob de Blois (GoalKeeperCoach UEFA A, Docent DrentheCollege)

Praktijkbegeleider: Herman Wallenburg (Hoofdtrainer FC Delta Sports ’95)

2021 – Webinar FC Utrecht – Spelhervattingen

Webinar door keeperstrainer van Jong FC Utrecht, Kevin van Veen, over voornamelijk vrije trap situaties en hoekschoppen.

2021 – Webinar PSV keeperscoach jeugd Kevin Begois – PSV opleidingsvisie keepers

Uitgebreide webinar door oud profkeeper Kevin Begois over de leerlijn die PSV hanteert bij het opleiden van hun jeugdkeepers. Vooral het trainen met cognitieve vormen heeft hierin een belangrijk aandeel. Keepersvormen waarin meerdere dingen tegelijk kunnen gebeuren om hun alertheid te vergroten en de juiste keuzes op het juiste moment te leren maken.